FYSIUM (1MCP)

Posted by fomesahellas 09/09/2020 0 Comment(s)

FYSIUM (1MCP)

Ο ποιο σίγουρος τρόπος για την εφαρμογή του 1-MCP στα Μήλα .Tεχνικό Tμήμα Fomesa Fruitech

                                                                                                                       

 

Το έτος 2017, η Fomesa Fruitech εισήγαγε στην Ισπανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες την πρώτη  εναλλακτική θεραπεία στην εφαρμογή του 1-MCP.

Η Fomesa έκανε αυτή την εξέλιξη δια μέσο του κύριου κατασκευαστή προϊόντων μετά-συλλεκτικήςπροστασίας, Janssen PMP.

Το προϊόν:  FYSIUM ορίστηκε ως η "αξιόπιστη εναλλακτική λύση" και αποτελεί βασικό παράγοντα  για τη δημιουργία ενός πλαισίου ανταγωνισμού στην αγορά για την διατήρηση των φρούτων .

Το αιθυλένιο παίζει βασικό ρόλο στην αρχική ενεργοποίηση της διαδικασίας ωρίμανσης. Για την αποφύγει της  δράσης  που παράγει  το αιθυλένιο, χρησιμοποιείται 1-MCP (1-μεθυλοκυκλοπροπένιο), το οποίο είναι μια σύνθεση της ίδιας γεωμετρίας του αιθυλενίου,όπου ενώνετε με τους ίδιους  δέκτες των φρούτων,  με τους οποίους  ενώνετε  το αιθυλένιο .Το 1-MCP δεσμεύει τους δέκτες του  αιθυλενίου με τρόπο μη αναστρέψιμο  και κατά συνέπεια το αιθυλένιο δεν μπορεί πλέον να δημιουργείστον καρπό τις συνθήκες  που προκαλούν την έναρξη των διαδικασιών ωρίμανσης.

Τα οφέλη από την εφαρμογή του 1-MCP στα μήλα είναι πολυάριθμα και εμφανή, καθώς μας επιτρέπουν να επιτύχουμε ένα πιο σταθερό καρπό με μια υφή κατάλληλη για τις προτιμήσεις του καταναλωτή, καθώς και μια καλύτερη σχέση  οξέος / ζάχαρης με μείωση της λιπαρότητας του φλοιού . Επιπλέον, τα διαλογητήρια φρούτων  μπορούν να έχουν φρούτα υψηλότερης ποιότητας μετά από μακρές διαδικασίες συντήρησης , γεγονός που τους δίνει ευελιξία στις πωλήσεις, στην ασφάλεια και τελικά καλύτερη ποιότητα για τους πελάτες τους.

Το 1-MCP είναι ένα ασταθές μόριο και είναι δύσκολο να συντεθεί , επομένως απαιτεί μια προηγμένη τεχνολογία σύνθεσης και για να αποφευχθεί η αποσταθεροποίησή του, είναι προτιμότερο να το παράγετε επί τόπου,επί πλέον , εφαρμόζετε  σε πολύ χαμηλές δόσεις και χρειάζεται μια αυστηρή και διεξοδική εφαρμογή.

   Το FYSIUM  είναι ένα καινοτόμο προϊόν που παράγεται επί τόπου,δια μέσου μιας  προηγμένης τεχνολογίας αλλά εύκολου χειρισμού και πάνω από όλα  ο τρόπος  παραγωγής και εφαρμογής του FYSIUM επιτρέπει ένα προϊόν  υψίστης  καθαρότητας με έλεγχο της διαδικασίας εφαρμογής από τον εξωτερικό  χώρο του ψυκτικού θαλάμου, χωρίς επαφή με το προϊόν ούτε ένα λεπτό.

                                ΜΑΡΤΥΡΑΣ                                                                                        FYSIUM

                               

Φωτογραφία 1 και 2 . Μήλα Κόκκινα : χωρίς επεξεργασία (Μάρτυρας) και με επεξεργασία FYSIUM την   περίοδο 2018-2019  στην Ελλάδα .

 

     Γράφημα 1 .Σκληρότητα σε μήλα Κόκκινα                                                                      Γράφημα 2 .Σκληρότητα σε μήλα G.Delisius  

                                                            

4 μήνες σε ελεγχόμενη ατμόσφαιρα και 13 ημέρες σε                                                            3 ½ Μήνες σε κανονική ατμόσφαιρα    

κανονική ατμόσφαιρα .                                      

 

Η εμπειρία της  Fomesa στις δύο τελευταίες περιόδους  των μήλων επιβεβαιώνει την αξιοπιστία  της θεραπείας, όπως για παράδειγμα φαίνεται   στο Γράφημα 1.

Με το αποτέλεσμα της σταθερότητας της εφαρμογής του FYSIUM, μετά από  έλεγχο της εφαρμογής , σε κόκκινα μήλα στην Ελλάδα και συντήρηση  σε ελεγχόμενη ατμόσφαιρα (CA) για διάστημα  4 μηνών, μπορούμε να δούμε πώς η μείωση της σταθερότητας  των καρπών σε σχέση με τους καρπούς της  περιόδους   συγκομιδής είναι πολύ μικρότερη των  φρούτων  χωρίς επεξεργασία  όπου επιτυγχάνεται μια μείωση της απώλειας σταθερότητας κατά 16,8% σε σύγκριση με τα μη επεξεργασμένα φρούτα.

Η εφαρμογή του FYSIUM βελτίωσε εκτός την σταθερότητα και την εμφάνιση των φρούτων και εμπόδισε την εμφάνιση κηλίδων  που έχουν σχέση με τη γήρανση , ως  φαίνεται στις φωτογραφίες 1 και 2: Μάρτυρας  και FYSIUM.

Παρόμοια αποτελέσματα ελήφθησαν και με τις  υπόλοιπες    ποικιλίες στις οποίες εφαρμόστηκε  το προϊόν, όπως π.χ.  μήλα Golden  στην Πορτογαλία , Γράφημα 2, όπου μπορούμε να εκτιμήσουμε   αποτελέσματα εν σειρά όλων που έχουν επιτευχθεί .

Σε Golden συντηρημένα με απλή ψύξη μπορούμε να διαπιστώσουμε  ότι η μείωση της απώλειας της σταθερότητας  εν σύγκριση  με φρούτα που δεν έγινε επεξεργασία  είναι 22,7%.

 

Γράφημα 3 .Σκληρότητα  σε μήλα GRANNYSMITH

     

7μήνες σε ελεγχόμενη ατμόσφαιρα και 15 ημέρες σε κανονική

 

Επίσης παρατηρήθηκαν διαφορές στη θεραπεία  μήλων Granny Smith  στην Ισπανία, διατηρημένα  για 7 μήνες σε  Ελεγχόμενη Ατμόσφαιρα (CA) , όπως μπορείτε να διαπιστώσετε στο Γράφημα 3 και στις εικόνες3 (Φρούτα -Μάρτυρας ) και 4 (Φρούτα  FYSIUM) όπου, όπως και στις προαναφερόμενες   περιπτώσεις, παρατηρείται ότι εκτός από τη διατήρηση της αρχικής σταθερότητας των φρούτων ,  είναι σχεδόν παρόμοια κατά την περίοδο της συγκομιδής, και παράλληλα  έχει  μια θεαματική μείωση του κηλίδων  που προέρχονται από την οξείδωση και τη γήρανση των φρούτων .

Όπως βλέπουμε η εφαρμογή του FYSIUM μας δίνει μια συνολική  εγγύηση για τη διατήρηση της ποιότητας των  φρούτων , χάρη στην εφαρμογή στα διαλογητήρια φρούτων μιας πρωτοποριακής τεχνολογίας  , που μας διασφαλίζει τέλεια εφαρμογή.Η εφαρμογή είναι γρήγορη και αξιόπιστη, με το πλεονέκτημα ότι όταν γίνεται από την έξω πλευρά  του θαλάμου δεν επεμβαίνουμε  στην ατμόσφαιρα και τις συνθήκες αυτού.

Ειδικότερα  δεν εκθέτουμε τον άνθρωπο που κάνει την εφαρμογή  σε κανένα κίνδυνο, ένα θέμα που κάθε μέρα έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

 

                          

                           ΕΙΚΟΝΑ 3 : ΜΑΡΤΥΡΑΣ                                                                                            ΕΙΚΟΝΑ 4: FYSIUM

Εικόνα  3 και 4 .Μήλα G.Smith χωρίς επεξεργασία(Μάρτυρας) και επεξεργασία με FYSIUM την περασμένη περίοδο στην Ισπανία.

 

Αφήστε μας ένα σχόλιο