ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΦΡΟΥΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥΣ, ΜΕ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ GREEN-LINE
ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ : ΧΡΗΣΗΣ ΜΕ ΕΝΙΣΧΗΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΣΤΟ ΚΕΡΙ
ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ GREEN-LINE ΠΟΥ ΕΝΙΣΧΥΟΥΝ ΤΙΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΦΡΟΥΤΩΝ.
ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ: D.Tormo, V.cortell y E.Conesa ( Fomesa Fruitech )
ΕΡΕΥΝΑ:
Ιστορικό και Στόχος.
Στην παρούσα δοκιμή θέλουμε να ερευνήσουμε την αποτελεσματικότητα διάφορων προϊόντων που ενισχύουν τις αντιστάσεις των φρούτων τοποθετώντας τα εντός του κεριού και να τα εφαρμόσουμε στα φρούτα διαμέσω κυρωτικόυ μηχανήματος σε ένα συσκευαστήριο. Θα μελετήσουμε μόνο το αποτέλεσμα σε συνδυασμό με το παραδοσιακό μυκητοκτόνο που η χρήση του είναι συνήθεις στο κερί όπως είναι το imazalil στο μισό της συνηθισμένης δόσης που χρησιμοποιείτε (2000 ppm imz). Για το λόγο αυτό αξιολογούμε την αποτελεσματικότητα διαφόρων προιόντων με διάφορες επεξεργασίες μετά την συγκομιδή, προϊόντων της σειράς GREEN LINE έναντι του έλεγχου των σήψεων όπως η του πράσινου και θαλασσί χρώματος, που εμφανίζονται στα εσπεριδοειδή και προέρχονται από τα παθογόνα penicilliun digitatum και penicillium italicum , χαρακτηριστικά . Μεθοδολογία.
Για την παρούσα έρευνα χρησιμοποιήθηκαν μανταρίνια ποικιλίας Clemenules απευθείας από τον αγρό (χωρίς να έχει προηγηθεί ουδεμία επεξεργασία προαπολύμανσης σε μηχανή DRENCHER ).
|
Αποτελέσματα.
Μετέπειτα τα φρούτα αποθηκεύτηκαν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος 3-5 και 7 ημέρες υπολογίζοντας ότι αυτή ειναι η χρονική περίοδος εμπορίας τους.
Η επίπτωση της ασθένειας (αριθμός φρούτων με σήψη από Penicillium sp.) υπολογίστηκε σαν ποσοστό σάπιων φρούτων και αξιολογήθηκε κατά τις 3 εξόδους των φρούτων (3-5 και 7 ημέρες).
Δυνατότητα του ελέγχου στα εμβολιασμένα φρούτα (σε 3-5 και 7 ημέρες σε θερμοκρασία επιβάλλοντος)
Στον πίνακα 1 μπορούμε να παρατηρήσουμε την αποτελεσματικότητα των προς έλεγχο επεξεργασιών εναντίον των μολύνσεων, πράσινου και θαλασσί χρώματος,, που προήρθαν από τα παθογόνα Penicillium digitatum και Penicillium italicum κατά τη διάρκεια 3,5 και 7 ημερών σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Κατά αυτές αξιολογήθηκε η επίπτωση και η δυνατότητα ελέγχου δια των επεξεργασιών ενάντια στις σήψεις (επί %)
H επεξεργασία με GREENGARD-SK 50 έδειξε μια σημαντική αποτελεσματικότητα στην πρόληψη της
σήψεως και την ανάπτυξη των σπορίων των εμβολιασμένων φρούτων με τον μύκητα Penicillium sp.
Οι συνδυασμένες επεξεργασίες με GREENGARD-EO και GREENGARD-SK 50 (+ 1000 ppm ιμαζαλίλης)
εμπόδισαν σημαντικότατα την εμφάνιση σήψεως στα φρούτων ποικιλίας Clemenules σε πραγματικά
μεγέθη εν συγκρίσει με την επεξεργασία αναφοράς σε σχέση με 2000 ppm Ιμαζαλίλης.
Ο συνδυασμός των επεξεργασιών με GREENGARD-EO και GREENGARD-SK 50 (+ 1000 ppm Ιμαζαλίλης)
αύξησαν την αποτελεσματικότητα ενάντια της σήψης των φρούτων εν συγκρίσει με την επεξεργασία αναφοράς
σε σχέση μόνο με 1000 ppm Ιμαζαλίλης.
Ο συνδυασμός των επεξεργασιών με GREENGARD-EO ή/και GREENGARD-SK 50 και 1000 ppm ιμαζαλίλης
είναι μια καλή λύση στο χειρισμό για τη μείωση των τελικών χημικών υπολειμμάτων που βρίσκονται στην επιφάνεια
των φρούτων χωρίς αυτό να μειώνει την προστασία κατά την διάρκεια της εμπορικής τους ζωής.