ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΜΟΛΥΝΣΗΣ ΜΥΚΗΤΩΝ

Posted by fomesahellas 03/08/2022 0 Comment(s)

 

     

Miguel Cuquerella (Τεχνικό Τμήμα της Fomesa Fruitech)

Τα  φρούτα καί λαχανικά δέχονται προσβολές από διάφορους μύκητες , από την στιγμή της συγκομιδής μέχρι την κατανάλωσή τους, η συνέπια από αυτούς τους μύκητες , είναι η υποτίμηση του προϊόντος και η πτώση της εμπορικής αξίας του.

Μεταξύ των παθογόνων μυκήτων που προκαλούν την σήψη, αυτοί που προκαλούν μεγαλύτερες απώλειες είναι οί ανήκοντες στις οικογένειες Penicillium spp, Alternaria spp, Botrytis spp, Geotrichum spp και  Rhizopus spp.

 

Εικόνες: πλάκες Petri για τον εντοπισμό διαφόρων μολύνσεων.

Για να προκληθεί η σήψη στα φρούτα και λαχανικά πρέπει να υπάρχουν οι ακόλουθες συνθήκες :

 

Επίπεδο  μεγάλου ποσοστού της  μόλυνσης στο περιβάλλον

  • Επαφή μεταξύ της  μόλυνσης και τής επιφάνειας των φρούτων.
  • Είσοδος,  δια μέσου κάποιου τραυματισμού  του φρούτου, των σπορίων του μύκητα.
  • Κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη των σπορίων στο τραυματισμό.
  •  

Οι κύριες πηγές της  μόλυνσης είναι οι επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με τα φρούτα όταν περνάνε από την γραμμή  επεξεργασίας  και συσκευασίας, καθώς  επίσης μπορεί να είναι  από τον αέρα των ψυκτικών θαλάμων η σε διαφορετικά σημεία της γραμμής επεξεργασίας.

 

Έτσι οι παράμετροι που καθορίζουν την υπηρεσία μετά την πώληση της FOMESA FRUITECH S.L.  είναι :

  • Προσδιορισμός  της περιβαλλοντικής ρύπανσης .
  • Προσδιορισμός της ρύπανσης στις επιφάνειες.
  •  

Αυτοί οι προσδιορισμοί όχι μόνο προσφέρονται για να εφαρμοστούν οι κανόνες ποιότητος  ενσυνεχεία η υποχρέωση έναντι των πελατών, αλλά και με το πέρασμα των ετών και μέσω της έρευνας για τον περιορισμο της περιβαλλοντολογικής και τις επιφανιακής μόλυνσης, που έχουν γίνει από την FOMESA FRUITECH S.L.  και έχουν εξαχθεί ορισμένα συμπεράσματα όπως τα εξής :

 

  • Ποια είναι τα κυριότερα σημεία που θα επισημάνουμε για να γίνουν δειγματοληψίες :
  •  

 

  • Καθορισμός του επιπέδου της μόλυνσης .
  • Η χρήση των νέων εργαλείων, όπως και η εφαρμογή μηχανών ιονισμένου οξυγόνου - όζοντος  στους θαλάμους συντήρησης σαν μυκητοστατικό παράγοντα , μειώνει σημαντικά την ρύπανση του περιβάλλοντος εν σύγκριση με την ρύπανση που εντοπίστηκε σε θαλάμους χωρίς να έχει εγκατασταθεί σε αυτούς το μηχάνημα ιονισμένου οξυγόνου - όζοντος  .

Μετά την απόκτηση αυτών των συμπερασμάτων , μας χρησιμεύουν για να εξυπηρετούμε τους πελάτες μας με το εξειδικευμένο προσωπικό μας ,     προπαντός για  :

  • Την σχεδίαση  για τον καθαρισμό και απολύμανση, που πρέπει να είναι λεπτομερής.
  • Τι θα καθαρίσουμε ( συσκευαστήρια και αποθήκες, εφόδια εργασίας, μηχανήματα ).
  • Ποιος.
  • Πότε (περιοδικά με στιγμιαία εφαρμογή).
  • Πώς (τρόπος καθαρισμού, προϊόντα που θα χρησιμοποιηθούν και η απαραίτητη δοσολογία τους ).
  • Και η αναλυτική αξιολόγηση των ίδιων καθορίζοντας αξίες  οριακές, που θα μας είναι χρήσιμες για να καθορίσουμε τα διαφορετικά στάδια της μόλυνσης.

Για να επιτύχουμε μια καλή απολύμανση στους ψυκτικούς θαλάμους είναι απαρέτητη ή χρήσης καπνογόνων, διότη αυτός ο τρόπος εφαρμογής κατά την επεξεργασία δεν αφήνει υπολείματα στο νερό. Επίσης η χρήση του Αμμώνιου κουατερνάριου ( Amonia quarternario ) έχει το πλεονέκτημα εν συγκρίση με άλλα απολυμαντικά ότι δεν αφήνει κανένα υπόλειμμα.

 

        

   

 

    Η FOMESA FRUITECH S.L ΣΥΝΗΣΤΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΓΙΑ ΤΗN ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΜΕ ΚΑΠΝΟΓΟΝΟ

    FRUITFOG-AC. ΣΕ ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ :

    1 ΔΟΧΕΙΟ 600 ΓΡΑΜΜ. ΑΝΑ  1000 Μ3 ΟΓΚΟΥ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ Η ΧΩΡΩΝ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ  ΑΠΟΛΥΜΑΝΟΥΜΕ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Το FRUITFOG-AC είναι ένα καπνογόνο μυκητοκτόνο και  βακτηριοκτόνο με δραστική ουσία  Αμμώνιο  Κουατερνάριο ( Amonia quarternario ) για να χρησιμοποιείτε σε περιβάλλοντες χώρους και στις βιομηχανίες γεωργικών-τροφίμων.
  • Χρησιμοποιείται για την απολύμανση κενών χώρων που κατόπιν  θα  τοποθετηθούν  φρούτα και λαχανικά όπως θαλάμους συντήρησης και απο πρασινισμού , κοντέινερ και φορτηγά-ψυγεία που έχουν προσδιορισμό την μεταφορά  προϊόντων, όπως φρούτα και λαχανικά, σε συσκευαστήρια ,  βιομηχανίες που συσκευάζουν τρόφιμα . Κ.λ.π.

Αφήστε μας ένα σχόλιο