ΜΕΤΑΣΥΛΛΕΚΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Posted by fomesahellas 30/07/2022 0 Comment(s)

H Σημασία των μετασυλλεκτικών θεραπειών για την μείωση των απωλειών στα εσπεριδοειδή.

 

 Infopost 

 

                 

                         

 

    Σύμφωνα με τον FAO, στις ανεπτυγμένες χώρες περισσότερο από το 40% των  απορριμμάτων τροφίμων  σε  φρούτα και λαχανικά συναντάτε στο τέλος της αλυσίδας ,

μετά συλλεκτικά : σε συσκευαστήρια, αποθήκες, πλατφόρμες διανομής, λιανικής πώλησης και καταναλωτές.   Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι απαραίτητο να εκπονηθεί ένας 

παγκόσμιος σχεδιασμός με δυνατότητα την βιωσιμότητα για την μεγαλύτερη μείωση των απωλειών από μυκητολογικές προσβολές η άλλες φυσιοπάθειες.

   Στη συγκεκριμένη περίπτωση ένα συσκευαστήριο  εσπεριδοειδών, στο πλαίσιο αυτής σχεδιαζόμενης  στρατηγικής, μπορεί να κάνει  δράσεις σε τρεις διαφορετικούς τομείς :

    - Απολύμανση: Μείωση του πληθυσμού των παθογόνων μικροοργανισμών και της πυκνότητας των σπορίων στο συσκευαστήριο.

 

    - Διαχείριση: Καλές πρακτικές συλλογής, μεταφοράς και αποθήκευσης.

 

    - Επεξεργασίες: Κατάλληλη επιλογή και σωστή εφαρμογή των μετά συλλεκτικών θεραπειών (μυκητοκτόνα, απορρυπαντικά, επικαλύψεις κ.λπ.)

 

  Με επίκεντρο το τελευταίο , η επιλογή μιας μετά  συλλεκτικής θεραπείας με μυκητοκτόνο θα καθορίσει σε πολλές περιπτώσεις την επιτυχία στην εμπορία των φρούτων χωρις να υπάρχουν διαμαρτυρίες στον προορισμό. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να εφαρμόσουμε μια συνολική άποψη  για ολόκληρη τη διαδικασία, από τη συγκομιδή έως τον τελικό καταναλωτή, με αυτόν τον τρόπο, και  λαμβάνοντας υπόψη όλους τους πιθανούς παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τη μόλυνση των φρούτων, θα μπορέσουμε να επιλέξουμε το καταλληλότερο εργαλείο(α) για τον έλεγχό τους.

 

Συλλογή και μεταφορά.

    Αποτελεί το αρχικό κρίσιμο σημείο από την άποψη της παθολογίας μετασυλλεκτικά των εσπεριδοειδών. Οι κύριες μυκητολογικές ασθένειες των εσπεριδοειδών (>90%) οφείλονται σε αυτά που είναι γνωστά  ως παθογόνοι  προξενητές του τραυματισμού  π.χ  (Penicillium digitatum )  τα περισσότερα τραύματα -και μικρό τραυματισμοί - εμφανίζονται κατά τη συγκομιδή και τη μεταφορά στο συσκευαστήριο.

Είναι η στιγμή  που συμβαίνουν οι περισσότερες λοιμώξεις και ο χρόνος  που μεσολαβεί μεταξύ της μόλυνσης και της μυκητολογικής θεραπείας είναι φανερός ένας περιοριστικός παράγοντας όπου  γενικά ο καθιερωμένος κανόνας είναι η θεραπεία να γίνετε εντός 24 ωρών από τη συγκομιδή.

 

  Θεραπεία με μυκητοκτόνο (Σε μηχανή DRENCHER η  γραμμής προ-καλιμπράραζ  κ.λπ.)

   Όταν το φρούτο  φτάσει στο συσκευαστήριο , δεν πρέπει να  παραμένει στον ήλιο στο σημείο εκφόρτωσης ή να εκτίθεται σε ρεύματα αέρος . Πρέπει  γρήγορα να γίνει εφαρμογή σε Drencher για θεραπεία  η  απευθείας  στην γραμμή  προ-καλιμπραραζ .

Η επιλογή των δραστικών  ουσιών που θα χρησιμοποιηθούν είναι ένα άλλο θεμελιώδες κρίσιμο σημείο. Οι μηχανισμοί δράσης των μυκητοκτόνων μετά τη συγκομιδή είναι ποικίλοι και συγκριτικά η αποτελεσματικότητά τους στα εσπεριδοειδή πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν, με μια συγκεκριμένη ασθένεια, ως προς:

- Ικανότητα θεραπευτικού ελέγχου: εξάλειψη αρχικών προσβολών  και απενεργοποίηση σπορίων που υπάρχουν στο τραύμα ( για παθογόνα τραυματισμού )

    - Ικανότητα προληπτικού ελέγχου : προστασία του καρπού από μολύνσεις πληγών που παράγονται μετά από μυκητοκτόνο θεραπεία (για παθογόνα τραύματισμου).

    - Ικανότητα ελέγχου των σπορείων : αναστολή της παραγωγής σπορίων στον φλοιό των φρούτων  και συνεπώς της μετάδοσης κατά την επαφή μεταξύ τους.

    - Ικανότητα αναχαίτησης επί λανθανουσών λοιμώξεων (για παθογόνα σε ηρεμία)

  Δεδομένου ότι, όπως αναφέραμε προηγουμένως, οι περισσότερες πληγές και μολύνσεις προκαλούνται κατά τη συγκομιδή και τη μεταφορά, η θεραπευτική ικανότητα ενός μετασυλλεκτικού μυκητοκτόνου για τα εσπεριδοειδή πρέπει να είναι εξαιρετική και το πρώτο πράγμα που πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας κατά την επιλογή του μετά συλλεκτικά: πρέπει 

 

να βασισθούμε σε ένα εργαλείο που σταματά (θεραπεύει) τις δημιουργηθείσες  μολύνσεις στον καρπό κατά την είσοδό του στο συσκευαστήριο.

Ομοίως, όπως έχουμε ήδη αναφέρει, ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να λάβουμε υπόψιν κατά την επιλογή μιας συγκεκριμένης ή άλλης δραστικής ουσίας είναι η επίδραση μεταξύ του επιλεγμένου τύπου μυκητοκτόνου και του χρόνου που μεσολαβεί μεταξύ της μόλυνσης και θεραπείας. Υπό αυτή την έννοια, οι Kanetis και Αl. Το (2007) μελέτησαν και συνέκριναν την αποτελεσματικότητα διαφορετικών μυκητοκτόνων για τον έλεγχο του Penicillium digitatum (PD) και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, όταν το μυκητοκτόνο εφαρμόστηκε μεταξύ 9 και 21 ωρών μετά τον τεχνητό εμβολιασμό (μόλυνση τραύματος), το imazalil (IMZ) και το pyrimethanil (PYR) έδειξε τον καλύτερο έλεγχο του Penicillium digitatum PD, ενώ η αποτελεσματικότητα των άλλων δραστικών ουσιών ήταν πολύ υψηλή στον πρώτο χρόνο εφαρμογής, αλλά μειωνόταν όσο αυξανόταν ο χρόνος από τον εμβολιασμό.  Αυτό   είναι πιο σημαντικό όσο μεγαλύτερη απόσταση υπάρχει μεταξύ του αγρού και του συσκευαστηρίου  (φρούτα από την Ανδαλουσία και επεξεργασμένα στη Βαλένθια π.χ.). Αυτή η εργασία δείχνει επίσης ότι το μείγμα IMZ+PYR είναι το πιο αποτελεσματικό στον έλεγχο της σήψης.

   Υπό αυτή την έννοια, οι ίδιες οι μελέτες που πραγματοποιήθηκαν από την Janssen PMP επιβεβαιώνουν το ίδιο: σε λοιμώξεις από Penicillium digitatum PD που παράγονται για περισσότερες από 9 ώρες, το Pyrimethanil (PYR)  ελέγχει την πράσινη σήψη καλύτερα σε σύγκριση με τα άλλα μυκητοκτόνα που δοκιμάστηκαν.

 

 

Διανομή και μάρκετινγκ διάθεσης

  Λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα τάση διανομής, με παρουσιάσεις εσπεριδοειδών σε  συσκευασία, με δίχτυ , όπου  με ένα και  μόνο καρπό με σήψη , πρέπει να πετάξουμε 

 

ολόκληρη την συσκευασία , όλα τα προαναφερθέντα είναι απαραίτητα για να επιτευχθεί καλός έλεγχος στα φρούτα με σήψη  και να μην έχουμε απορρίψεις ή  διαμαρτυρίες.

 

 

Σχετικά με την  Fomesa Fruitech – Fomesa Ελλας  α.ε.

 

  Η FOMESA FRUITECH S.L.U, είναι παγκόσμιος ηγέτης στη μετασυλλεκτική επεξεργασία φρούτων και λαχανικών. Εξειδικεύεται  στην κατασκευή κεριών, βιοκτόνων, πράσινης γραμμής, υποκαπνιστικών (σε μορφή καπνογόνων ) , μυκητοκτόνων, απορρυπαντικών, απολυμαντικών, ανοσοενισχυτικών , φυτορυθμιστικών κ.λπ.

   Στην παροχή συμβουλών για ασθένειες και παθολογίες που προκαλούνται από παθογόνους παράγοντες, σχετικά με την εφαρμογή εγκεκριμένων προϊόντων για μετασυλλεκτικές επεξεργασίες διαφόρων ποικιλιών φρούτων, όσον αφορά τον

 από πρασινισμό, τα συστήματα και θεραπείες για την αποθήκευση φρούτων και λαχανικών με ψύξη κ.λπ. Και στην κατασκευή και εγκατάσταση εξοπλισμού εφαρμογής και δοσολογίας, απόπρασινισμού, ελεγχόμενης ατμόσφαιρας, ελέγχου και διαχείρισης πληροφοριών._

 

 FUNGAZIL 500EC   Δραστική ουσία  Imazallil,  σε υγρή μορφη.

 

 

                                    

 

         

         

         Μυκητοκτόνο- υγρό διάλειμα που χρησιμοποιείτε μετασυλεκτικά

          στην επεξεργασία των εσπεριδοειδών,για την καταπολέμηση

          των μυκήτων που προκαλούν σήψη, όπως Peniccilium Digitatum,

          Peniccilium Italicum Peniccilium spp, Phomopsis Citri, Diplodia

           Natalensis κ.τ.λ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   ΣΥΝΘΕΣΗ: Ιmazalil……………………50% p/p

    ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ: Δοχείο 1 Ltr

 

 

 

 PENBOTEC 400SC    Δραστική ουσία Pyrimethanil, σε υγρή μορφη.

 

 

       

 

        Μυκητοκτόνο με βάση την δραστική  ουσία χαμηλού κινδύνου PYRIMETHANIL

        για την επεξεργασία  εσπεριδοειδών ,μήλων και αχλαδιών μετά την συγκομιδή,

        με σύστημα διαβροχής   ή εμβάπτισης. Ελέγχει τους καρπούς από τους μύκητες

        που προκαλούν σήψη στα εσπεριδοειδή:Penicillium italicum, Penicillium digitatum,

        Penicillium expansum, Botrytis Cinerea, 

        Gloeosporium spp. και στα μήλα και αχλάδια.

    

 

 

 

 

 

 

 

 

  ΣΥΝΘΕΣΗ: Pirimetanil ……………. 40% β/ο

    ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ: Δοχείο 1 Ltr

 

Το μείγμα των δύο μυκητοκτόνων IMAZALIL KAI PYRIMETHANIL ελέγχουν αποτελεσματικά τους κυριότερους μύκητες υπευθύνους για τις σήψεις και συμβαίνει μέχρι σήμερα να είναι το καλύτερο εργαλείο που υπάρχει για την επεξεργασία και τον έλεγχο  των αντιστάσεων των μυκήτων.

Γιατί ακριβώς έχει διαφορετικούς τρόπους δράσεις έναντι του Penicilium digitatum  και Penicillium italicum.

           Iimazalil  - Ιμαζαλιλη: Τρόπος δράσεις αναστέλλει την βιοσύνθεση της

          Εργοστερόλης

 

Pyrimethanil - Πυριμεθανίλ : Τρόπος δράσεις παρεμβαίνει στην έγκριση των ενζύμων του μύκητα που χρειάζονται για την διείσδυση  στα φρούτα και στην σύνθεση της Μετιονίνης.

 

 

 

Αφήστε μας ένα σχόλιο