ΔΕΝΔΡΥΛΙΑ ΑΒΟΚΑΝΤΟ

ΔΕΝΔΡΥΛΙΑ ΑΒΟΚΑΝΤΟ

Περιγραφή του δέντρου αβοκάντο

Η προέλευση του δέντρου αβοκάντο προέρχεται από τα υψίπεδα του νότιου Μεξικού και της βόρειας Γουατεμάλας. Αν και ήδη στα προκολομβιανά χρόνια καλλιεργήθηκε σε εκτεταμένες περιοχές του Περού.

Όντας εκεί, είναι που μεταφέρθηκε το έτος 1450 από έναν κάτοικο  της φυλής των ΙΝΚΑΣ τον Tuyac Yupanqui. Ως εκ τούτου, στη Νότια Αμερική το αβοκάντο αναφέρεται ως φρούτο τροπικών χωρών.

Η πρώτη περιγραφή του αβοκάντο (Persea americana Mill), έγινε από τον Philip Miller

Το δένδρο του αβοκάντο

Το αβοκάντο ανήκει στην οικογένεια των Lauraceae  του γένους persea.

Μπορούμε να διακρίνουμε τρεις φυλές ποικιλιών :

 

• Αμερικανική ποικιλία. Φυλή των νήσων Αντίλλες ( Δυτικής Ινδίας )

 

• Φυλή της Γουατεμάλα

 

• Μεξικάνικη ποικιλία (ποικιλία Drymifolia)

 

Το δέντρο του αβοκάντο έχει έντονη ανάπτυξη. Μπορεί να φτάσει τα 20 μέτρα ύψος, αν και το κανονικό του μέγεθος είναι 12 μέτρα.

 

 Ο φλοιός είναι λείος και μαλακός και σπάει περιστασιακά. Έχει άφθονες επιπτώσεις επειδή είναι πολύ επιρρεπείς σε θραύση από τον άνεμο ή από εγκαύματα λόγω υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο.

Η ανάπτυξή του είναι γρήγορη και το ριζικό του σύστημα επιφανειακό.

 

Χαρακτηριστικά του δένδρου αβοκάντο

Τα φύλλα έχουν μεταβλητό σχήμα (ελλειπτικό, ωοειδές ή λογχοειδή), είναι συχνά νεανικά (με πτυχές) και κοκκινωπά όταν είναι τρυφερά, αλλά σκληραίνουν όταν είναι ενήλικα.

 

 Το δέντρο του  αβοκάντο έχει λεία, σκούρα πράσινα φύλλα όταν είναι ενήλικα , έχουν αιχμηρή κορυφή, γεμάτα και κυματιστά περιθώριο.

Ο καρπός είναι ωοειδής, η πουλπα του είναι πράσινη και η συνοχή του είναι παρόμοια με αυτή του βουτύρου.

Το κουκούτσι (κόκαλο) βρίσκεται μέσα στον καρπό, καλύπτεται με ένα ξυλώδες και ζαρωμένο περίβλημα , το χρώμα του κυμαίνεται από σκούρο πράσινο έως καφέ.

 Το μέγεθος του καρπού εξαρτάται από τις ποικιλίες, αλλά οι πιο εμπορευματοποιημένες έχουν βάρος περίπου 350 γραμ. Με μήκος περίπου 11-13 εκατοστά.

Η περιεκτικότητα σε λιπαρά του αβοκάντο εξαρτάται από το είδος του.

Οι καρποί των ειδών του Μεξικού είναι μικρότεροι και έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά, ενώ οι καρποί των ειδών της Δυτικής Ινδίας νησιά Αντίλλες, έχουν μεγαλύτερο μέγεθος και χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λάδι.

ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ:

1) Bacon (Μπέικον)

Είναι η ποιο πρώιμη ποικιλία από τις  παραγόμενες στην Ισπανία.

 

Τεχνικά χαρακτηριστικά:

- Το δέντρο : έχει κάθετη ανάπτυξη. και η αντοχή στο ψύχος  μπορεί να φτάσει τους -4,5 ºC.

- Φρούτα: σχήματος οβάλ και  με ανοιχτό πράσινο χρώμα

- Πούλπα: καλής ποιότητας με πράσινο-κίτρινο χρώμα. έχει κρεμώδη υφή με ελαφρύ τόνο στην γεύση πολύ ευχάριστο, που θυμίζει βούτυρο.

 Επιπλέον, έχει λιγότερα λιπαρά από τις άλλες ποικιλίες.

- Φλοιός : πολύ λεπτός και λείος, πολύ εύκολο στην αποφλοίωσή.

   Όταν είναι ώριμο, παραμένει πράσινο, σκουραίνοντας ελαφρώς     .

- Κουκούτσι: μεγάλο

- Μέγεθος: 150- 500 γραμμάρια.

- Συνθήκες μεταφοράς: πολύ καλές

Προέλευση από την Καλιφόρνια, που αναπτύχθηκε από τον James Bacon το 1920.

Είναι η πρώτη ποικιλία που παράγεται στην Ισπανία και καλύπτει την εποχή της από το φθινόπωρο έως την άνοιξη

Το δέντρο φτάνει σε μεγάλο ύψος και είναι πολύ ανθεκτικό στους ανέμους, γι’αυτό συνιστάται και ως ανεμοφράκτης για άλλες ποικιλίες.
Στην Καλιφόρνια, και στην Ισπανία έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως ως και επικονίαστής για την ποικιλία HASS.

 

2) Fuerte ( Δυνατός )


Μία από τις πιο νόστιμες ποικιλίες

Τεχνικά χαρακτηριστικά:

- Φρούτα: καθαρό σχήμα και με ανοιχτό πράσινο χρώμα

- Πούλπα: εξαιρετική ποιότητα

- Φλοιός: Λεπτός και λείος, πολύ εύκολος στην αποφλοίωση.

- Κουκούτσι: μεσαίου μεγέθους

- Μέγεθος: 125- 500 γραμμάρια.

- Συνθήκες μεταφοράς: καλή

Μία από τις πιο νόστιμες ποικιλίες. Συγκομιδή στα τέλη του φθινοπώρου έως την άνοιξη, το φρούτο του αβοκάντο, είναι πρωτότυπο υψηλής ποιότητας.

Μεξικάνικης καταγωγής, από την περιοχή της Puebla, κέρδισε το όνομά του ως η μόνη ποικιλία που αντέχει σε έναν ιδιαίτερα σκληρό χειμώνα.

 

3) Hass ( Χάς )

Είναι η προτιμώμενη ποικιλία στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου

Τεχνικά χαρακτηριστικά:

- Φρούτα: ωοειδές σχήμα, όταν είναι ώριμο  χρώμα μαυρισμένο πράσινο.

- Φλοιός: μέτρια παχύς και τραχύς, εύκαμπτος, εύκολος στην αποφλοίωση.

- Πούλπα : Εξαιρετικής ποιότητας και χρωματισμού.

- Κουκούτσι: Μεσαίου μεγέθους.

- Μέγεθος: 125-350 γραμμάρια.

- Συνθήκες μεταφοράς: Εξαιρετικής


Προέλευσης από την Καλιφόρνια μετά από φυσική επιλογή των φυλών της Γουατεμάλας και του Μεξικού, κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από τον Rudolf G. Hass το 1920.

Είναι η αγαπημένη ποικιλία στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου και αυτή με την μεγαλύτερη παραγωγή στην Ισπανία. Λόγω της μεγάλης έκτασης παραγωγής, σε ορισμένες πρώιμες περιοχές διατίθεται ήδη από το φθινόπωρο, ενώ σε άλλες  ποιο όψιμες περιοχές είναι δυνατόν να παραταθεί η συγκομιδή του και έως το καλοκαίρι.

 

4) Zutano ( Ζουτάνο )


Το αβοκάντο Zutano είναι, κατά κάποιον τρόπο, μεταξύ των εμπορικών ποικιλιών αυτού του φρούτου, η ποικιλία «παντός εδάφους». Ένα ευπροσάρμοστο δέντρο, όπου κι αν υπάρχει, και ακούραστο στην παραγωγή, συγκομιδή μετά την συγκομιδή.


Αλλά τα χαρακτηριστικά του δεν παραμένουν εκεί, γιατί είναι επίσης ένας εξαιρετικός επικοντιστής για τα αβοκάντο λουλουδιών τύπου A. Και σαν επιπλεον χαρησμα, το αβοκάντο Ζουτάνο είναι ένα είδος σαφώς ανθεκτικό. Ειδικότερα, κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες, είτε είναι έντονο κρύο ή ζέστη.


Πώς είναι το δέντρο αβοκάντο Zutano


Το Zutano είναι ένα έντονο αβοκάντο, με ένα πυκνό κύπελλο και μια συγκεκριμένη κάθετη τάση.
Αυτή η ποικιλία αβοκάντο, μεξικάνικης καταγωγής, κυκλοφορεί στην αγορά από το 1941 και το ενδιαφέρον για την καλλιέργειά του σχετίζεται με τρεις βασικές εγκαταστάσεις.


• Το αβοκάντο Zutano είναι ένας μεγάλος παραγωγός φρούτων. Αυτό  επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο με ρυθμισμένο τρόπο. Ο καρπός αυτού του αβοκάντο, όπως συμβαίνει με τις υπόλοιπες ποικιλίες φλοιού πράσινου χρώματος, έχει μέτρια ζήτηση, , συνηθισμένη σε αυτήν την κατηγορία αβοκάντο.


• Η ποικιλία Zutano ( με ανθό τύπου B) είναι ένας εξαιρετικός επικοντιστής για τα είδη τύπου A. Παρέχοντας τους, σύμφωνα με τις αντιπαρατιθέμενες αξιολογήσεις, μεγαλύτερο μέγεθος φρούτων με εξαιρετικές αποδόσεις.


• Η προσαρμοστικότητα και η αντοχή της ποικιλίας Zutano της επιτρέπει επίσης να χρησιμοποιηθεί ως ρίζωμα . Έτσι, για αυτήν την πρακτική, δίνει  στο ρίζωμα σφριγηλότατα, υψηλή αντοχή απο επιβλαβείς συνθήκες και μεγάλη παραγωγικότητα. Το ριζικό υλικό αβοκάντο Zutano χρησιμοποιείται επαναλαμβανόμενα στη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία.

 Για το σκοπό αυτό, μπορείτε να αξιολογήσετε αυτήν τη συγκριτική μελέτη σχετικά με τη βελτίωση των ριζών του αβοκάντο, που πραγματοποιήθηκε από την αυστραλιανή εταιρεία Sunshine Horticultural Services.


Όσον αφορά τη συγκομιδή, το αβοκάντο Zutano είναι φρούτα φθινοπώρου / νωρίς το χειμώνα. Συνήθως, στην Ισπανια συγκομίζεται μεταξύ των μηνών Οκτωβρίου και Ιανουαρίου.

 

 
 
 
 
 

  

 

Ποσότητα:
Ask Product Question
* Το Όνομα σας:
* Email:
Σχόλιο:
Συναινώ στην επεξεργασία των προσωπικών μου δεδομένων τα οποία μας αποστείλατε, και η εταιρεία μας θα επεξεργαστεί αυτά συμμορφούμενη στον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων 679/2016/ΕΕ, αποκλειστικά στην έκταση και για το σκοπό που εσείς ορίζετε με το αίτημά σας και με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτησή σας. Επίσης, συμφωνώ ότι οι πληροφορίες που παρέχω μέσω αυτού του ιστότοπου συλλέγονται και υποβάλλονται σε επεξεργασία για σκοπούς επικοινωνίας. Περαιτέρω, η τήρηση αρχείου της αλληλογραφίας και των προσωπικών δεδομένων σας λαμβάνει χώρα σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου της εταιρείας μας, όπως αναρτάται στον ιστότοπό μας.  
Ολοκλήρωση