EΛΕΓΧΟΣ ΜΟΛΥΝΣΗΣ ΒΑΚΤΗΡΙΔΙΩΝ

Posted by fomesahellas 03/08/2022 0 Comment(s)

 

 

 

EΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΜΟΛΥΝΣΗΣ  ΒΑΚΤΗΡΙΔΙΩΝ

 

Έλεγχος και θεραπεία μόλυνσης από βακτηρίδια στην βιομηχανία τροφίμων με χρήση καπνογόνου.

(Bertó, G; Tormo, D; Conesa, E. [Dpto. Técnico Fomesa Fruitech)

 

 

ΕΡΕΥΝΑ:

 

 

 

                                                                     

Η Fomesa Fruitech και  το Διεθνές κέντρο νέων Τεχνολογιών βιομηχανίας τροφίμων ainia

έχουν δοκιμάσει την ικανότητα, κατά την διάρκεια της παρούσας περιόδου, ενάντια των

 βακτηριδίων με διαφορετικές επεξεργασίες εφαρμογής καπνογόνου σε συνηθισμένες συνθήκες

χρήσης τους.

 

Ο μηχανισμός της εφαρμογής επεξεργασίας με καπνογόνα γίνεται δια μέσου του αέρα,

σε στεγασμένους χώρους (Άδειοι θάλαμοι που προορίζονται για την αποθήκευση τροφίμων,

ψυκτικοί θάλαμοι για την μεταφορά φρούτων και λαχανικών , κ.τ.λ.).

 

 

                                                                                                                                                                                    

                                     

  Στην παρούσα μελέτη χρησιμοποιήθηκαν 5 μικροβιακά στελέχη  των μικροοργανισμών που μας ενδιαφέρουν, που αντιπροσωπεύουν τη μικροβιολογική μόλυνση και  της περισσότερο προβληματικής,                   όπως εμφανίζετε σε διαφορετικές βιομηχανίες τροφίμων:

                 Pseudomonas aeruginosa

                  Escherichia coli

                 Staphylococcus aureus

                 Listeria monocytogenes

                  Salmonella sp.

    Τα μικροβιακά στελέχη  που χρησιμοποιήθηκαν κατά την δοκιμή ήταν  στελέχη αναφοράς προερχόμενα από συλλογές γνωστών μικροοργανισμών  (ATCC, CECT, κτλ.)

   Για να γίνει η δοκιμή  εμβολιάσαμε επιφανειες απο ανοξείδωτου χάλυβα (κατηγόριας ΑISI 304 ή 316, που συνήθως χρησιμοποιούνται στην βιομηχανία τροφίμων), σε τέτοιο  μέγεθος κατάλληλο για να γίνει           ο εμβολιασμός   και η μετέπειτα ανάκτηση  των μικροοργανισμών της δοκιμής. Οι επιφάνειες  αποστειρώθηκαν πριν τον εμβολιασμό με μικροοργανισμούς, με   έκθεση τους  σε  UV διάρκειας  15 λεπτών και από τις 2 πλευρές τους.

Εικόνα 1. Εφαρμογή  ενός κουτιού καπνογόνου σε ψυκτικό θάλαμο αυτοκινήτο

 

 

 

 

Για την εφαρμογή των δοκιμών χρησιμοποιήθηκε ένα σύστημα in Vitro που εγγυάται  την στεγανότητα  και τις συνθήκες  α σηπτικότητας  κατά την διάρκεια της εκτέλεσης των δοκιμών.

 

Αυτό το σύστημα είναι τέτοιου μεγέθους που να μπορεί να δέχεται τα μολυσμένα , και παράλληλα να μπορεί να γίνει η ανάφλεξη  των βακτηριοκτόνων  προϊόντων (καπνογόνα) ,έτσι ώστε να  γίνετε η διασπορά του προϊόντος σε όλο τον θάλαμο των δοκιμών.

 

Η συγκέντρωση των βακτηριοκτόνων - μικροβιοκτόνων προϊόντων  ήταν  σύμφωνα με τις διαστάσεις  του θαλάμου δοκιμών (κλιμακωτά σύμφωνα με την στάνταρ δοσολογία χρήσης: 60 g προϊόντος  για κάθε 100 m3).

 

Το βακτηριοκτόνο - μικροβιοκτόνο προϊόν της  δοκιμής  κατά την  εφαρμογή  ήταν καπνογόνο  απολυμαντικό  FRUITFOG-AC. Τα  εμβολιασμένα δείγματα τοποθετήθηκαν με ασηπτικό   τρόπο στον θάλαμο των δοκιμών για την εφαρμογή των επεξεργασιών.

 

Επιπροσθέτως  χρησιμοποιήθηκαν δείγματος (ως μάρτυρας), (επιφάνειες εμβολιασμένες με μικροοργανισμούς που δεν είχαν υποβληθεί σε επεξεργασία με βακτηριοκτόνα), για να γνωρίζουμε  το επίπεδο των  εφαρμοσμένων μικροοργανισμών  σε αυτές.

Η εγκατάσταση αυτού του επιπέδου των μικροοργανισμών πραγματοποιήθηκε δια μέσω μιας διαδικασίας ανάκτησης, που χρησιμοποιείτε στις βασικές τεχνικές της μικροβιολογίας (Ιαπωνικά στάνταρ  JIS Z 2801).

 

Μετά την εφαρμογή της επεξεργασίας των δειγμάτων έγινε η ανάκτηση των ανθεκτικών μικροοργανισμών κατά  την επεξεργασία με το καπνογόνο.

 

Η βακτηριοκτόνος δράση εφαρμογής της επεξεργασίας  αξιολογήθηκε και ποσοτικά σε σχέση  με την μείωση του αριθμού των βακτιριακών κυττάρων που παρέμειναν  στις επιφάνειες κατά τη διάρκεια επεξεργασίας των δειγμάτων.

 

Στον παραπάνω πίνακα μπορείτε να παρατηρήσετε τα αποκτηθέντα αποτελέσματα. Αυτά διατυπώθηκαν  σαν ομάδες οικογενειών (ufc)  σε κάθε μεταλλική επιφάνεια.

Μια εφαρμογή επεξεργασμού, του προς δοκιμή καπνογόνου, ήταν σημαντικά αποτελεσματικές  για τον έλεγχο των υπό μελέτη βακτηριδίων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΜΥΚΗΤΟΚΤΟΝΟ - ΒΑΚΤΗΡΙΟΚΤΟΝΟ

 

 

            Επεξεργασία με καπνογόνο για την απολύμανση  βιομηχανικών χώρων τροφίμων.  

 

            Το FRUITFOG-AC ειναι καπνογόνο μυκητοκτόνο και βακτηριοκτόνο με βάση το αμμώνιο Cuaternarium εγκεκριμένο για τη χρήση του σε περιβάλλοντα  χώρους  βιομηχανιών τροφίμων.

              Η χρησιμοποίηση του αμμώνιο Cuaternarium παρουσιάζει ένα πλεονέκτημα έναντι άλλων απολυμαντικών γιατί δεν αφήνει κανενός τύπου υπόλειμμα.

              Ειδικά είναι κατάλληλο   για την απολύμανση  και την καταπολέμηση των βακτηριδίων σε άδειους χώρους  που προορίζονται για την αποθήκευση των φρούτων και λαχανικών  : θάλαμοι για συντήρηση  και αποπρασινισμό, αυτοκίνητα ψυγεία που μεταφέρουν φρούτα και λαχανικά, χώρους συσκευαστηρίων και ειδικούς χώρους συσκευασίας,  τροφίμων κ.τ.λ.

 

               Προϊόν εγκεκριμένο  από το Ε.Ο.Φ. αριθμός εγκρίσεως:

                Γ-8/16-11 2009

 

 

                                           

                                               

                                   

                           

                             

                             

                       

Αφήστε μας ένα σχόλιο